12. dec. 2011

JAZZMUTANT LEMUR - elektronisk supermaskine

   / Instrumenter, Teknologi



JazzMutant (et firma) opfandt i 2004 et genialt multitouch musikinstrument til electronica og DJ'ing. De var pionerer og måtte opfinde deres egen skærm der kunne bruges af et "uendeligt antal fingre" på én gang. Apparatet har været en stor succes, både pga. den meget store flexibilitet og den solide hardware.

Herunder en smagsprøve på én brugerflade og dens muligheder






JazzMutant, det franske firma der fremstiller Lemuren, byggede den af gode dele, med egen grafikprocessor og kablet kontakt med de tilkoblede maskiner, så man ikke som med en iPad kan risikere et WiFi-stop midt i en koncert. Det var den første multitouch-maskine til kreativ brug.

Her ses Kanye West fremføre Stronger til Grammy Award Show 2008, sammen med Daft Punk, der var samplet ind i det oprindelige nummer med deres Harder, Better, Faster, Strongerde spiller på Lemurer, som ses her fra 2:59 og frem.







JazzMutant var så geniale at gøre brugerfladen flexibel og programmerbar, så man selv kunne udforme og definere sine knapper og kontakter, displays og menuer - man kunne endda indbygge friktion i faders med videre. Og man kan installere brugerflader uploaded af andre brugere,  og arbejde videre på dem. Og man kan lade Lemur'en styre synthesizers, mixere, lys- og videoanlæg.

Her ses en anden brugerflade, hvor man ser hvordan Lemuren kan bruges som sequencer...







En del kendte electronica-kunstnere (samt DJ's og video-artists) har benyttet JazzMutant's Lemur til deres musik, bl.a.:

Björk
Daft Punk
Linkin Park
Deadmau5
Modeselector
Nine Inch Nails.

Man kan i Björks Declare Independance (live fra Paris) se de spiller på Reactable (den bliver filmet en del her, se evt. artikel om Reactable: link i MUSIKKlik) og på Lemur (ikke filmet meget), ses 0:44 ganske kort.







REDIGERET:

Lemur er siden udkommet i en version 2 (se mere i links)og som app til iPad og andre tablets. Der findes nu gode videoer der viser hvordan man kan bruge den, se links herunder. Mange viser hvordan den spiller sammen med det populære program til musik og DJ'ing: Ableton Live. Først en af videoerne der viser hvordan man bruger den og programmerer sin egen brugerflade. Der er flere videoer i den serie, bare søg på youtube, fx efter Lemur tutorial series... her den første video i serien om DJ'ing.

Lemur V2 kan købes for $ 1.999,-







M U S I K Klik:



Ingen kommentarer:

Send en kommentar